Kurstilbud ved de regionale brukerstyrte sentrene
RBS-ene tilbyr ulike kurs med fokus på erfaringskompetanse og recovery. Under finner du en oversikt over kursene RBS-ene normalt sett tilbyr i løpet av et år.
Denne siden er under utvikling, og listen er dermed ikke fullstendig.
Recovery-kurs
Hamar: På Sagatun Recovery kan du være med på Recovery-verksted. Der settes det opp ulike tema som har betyning for bedringsprosesser. Temaene blir belyst både fra et faglig perspektiv og med erfaring fra "levd liv". Sagatun Recovery tilbyr også recoverykurs til kommunene. I tillegg driver Sagatun Recovery Innlandet Recoveryskole.
Kristiansand: På ROM-Agder sitt recoverykurs får du innføring i recoveryfilosofien og CHIME-modellen.
Verktøykassa for brukermedvirkning
Hamar: Verktøykassa for brukermedvirkning er et opplæringsverktøy basert på empowerment og Recovery, som skal bidra til å lære opp og styrke enkeltpersoner og grupper i brukermedvirkning. Materiell og metoder er utviklet av brukere og fagfolk i felleskap.
Verktøykassa retter seg både mot ansatte i hjelpeapparatet, mot brukerorganisasjonene og mot enkeltmennesker som har erfaring med å slite med rus/psykiske vansker. Målsetningen med kursene er likeverdig samarbeid, god kommunikasjon, reell medvirkning og gjensidig respekt. Les mer om kurset Verktøykassa for brukermedvirkning på Sagatun Recovery sine nettsider.
Brukerinvolvering i forskning
Trondheim/digitalt: KBT tilbyr et jurs om brukerinvolvering i forskning hvor du lærer om rollen som medforsker, ulike former for forskningsprosesser og mer. Kurset brukerinvolvering i forskning arrangeres hybrid, det vil si at du kan velge om du vil delta digtialt på Zoom eller fysisk i Trondheim.
Selvstyrkingskurs
Hamar: Dette er et kurs for deg som ønsker å bedre din mestringsfølelse, og få mer kunnskap og bevissthet om dine ressurser og muligheter og om dine rettigheter og plikter. I kurset får du blant annet lære om brukermedvirkning og hva som skal til for å fremme god kommunikasjon og godt samarbeid mellom den som har behov for hjelp og den som skal yte hjelp. Les om selvstyrkingskurset på nettsidene til Sagatun Recovery.
Kjøkkenpratleder
Kristiansand: Kjøkkenpraten er en lavterskel møteplass. Deltakerne samles og deler erfaringer omkring tema som på ulike vis har med
psykisk helse å gjøre, eller livets gleder og utfordringer. Kjøkkenprat har hjulpet mange mennesker med å dele sine tanker og lære av å lytte til andre. Det har betydd mye for manges recovery-prosess.
I kurset for ledere av kjøkkenpraten lærer man å holde en kjøkkenprat. Les mer om kjøkkenpratkurset på nettsidene til ROM-Agder.
Erfaringskonsulent
Trondheim: KBT tilbyr to kurs knyttet til erfaringskonsulentrollen. Erfaringskonsulent 1 er et innføringskurs som passer både for arbeidsgivere, karriereveiledere, deg som ønsker å bli erfaringskonsulent og andre som er nysgjerrige på rollen. Erfaringskonsulent 1 arrangeres normalt sett på våren.
Trondheim/digitalt: Erfaringskonsulent 2 er myntet på erfaringskonsulenter som ønsker faglig påfyll og å bygge nettverk. Du får også en anledning til å diskutere rollen som erfaringskonsulent og høre hvordan andre erfaringskonsulenter arbeider. Deler av kursinnholdet varierer fra gang til gang, slik at du kan ta kurset flere ganger og lære noe nytt hver gang. Dette kurset arrangeres normalt sett på høsten.
Introduksjon til journalskriving
Trondheim: KBT tilbyr et introduksjonskurs i journalskriving. Her lærer du blant annet om å ivareta bruker-, pasient- og pårørendeperspektivet i dokumentasjon og journalføring samt om juridiske og etiske retningslinjer.
Likepersonsarbeid
Kristiansand: Kurset gir en innføring i likepersonsarbeid. Les om kurs i likepersonsarbeid på nettsidene til ROM-Agder.
Pårørende
Hamar: Sagatun Recovery tilbyr selvstyrkingskurs for pårørende. Sagatun Recovery tilbyr også pårørendekafé.
Ut av avmakt
Kristiansand: I dette kurset lærer du om hva slags livssituasjoner som kan føre til en følelse av avmakt eller en følelse av å være et offer. Kurset belyser de ulike rollene; offer, hjelper og krenker, og sier noe om hva som er mulig å gjøre for å frigjøre seg fra fastlåste mønstre. Les mer om "ut av avmakt" på nettsidene til ROM-Agder.
Traumebevisst omsorg
Kristiansand: Traume Bevisst Omsorg har som hovedmål å øke bevisstheten og forståelsen omkring traumer og krenkelser og hva disse gjør med mennesker. Kurset ser på noe av fagkompetansen på området og formidler aktuell kunnskap og erfaring. Kursdeltakerne får også anledning til å dele av egne erfaringer.
Målet med en slik utveksling er å skape økt forståelse for ulike krenkelser og hvilke konsekvenser de får. Dette er verdifull kunnskap i arbeid med endringsprosesser . Les mer om kurs i traumebevisst omsorg på nettsidene til ROM-Agder.
Sosialt entreprenørskap
Trondheim/digitalt: KBT tilbyr et introduksjoskurs i sosialt entreprenørskap. Kurset arrangeres på våren, og passer spesielt for dem som vurderer å søke utdanning i sosialt entreprenørskap ved KBT Fagskole. Sosialt entreprenørskap fokuserer på å løse samfunnsproblemer og drive sosiale forbedringer, ved å utvikle og implementere innovative og bærekraftige forretningsmodeller. Sosiale entreprenører arbeider på en måte som ligner på forretningsdrift, men har som mål å skape sosial verdi, og ikke bare økonomisk fortjeneste.