RBS-enes høringsinnspill på nasjonale faglige råd for bruker og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltet
Tidligere i år kom Helsedirektoratet med utkast til nasjonale faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltet. Vi i RBS-ene synes det er flott at slike retningslinjer blir utarbeidet, og at det har blitt gjort et godt stykke arbeid med utkastet.
RBS-enes innspill
I oktober var det frist for å sende inn høringsinnspill, og de Regionale Brukerstyrte Sentrene, som alle er høringsinstanser, har sendt inn felles innspill. Mye er bra med utkastet, samtidig som vi ser en del rom for forbedring. Under kan du lese om noen av tingene vi hadde innspill om.
Skal, bør eller kan?
Som flere andre aktører, mener vi det må ryddes opp i “skal” og “bør” flere steder i utkastet. Vi mener også grad av normering bør tydeliggjøres i alle kapitlene, for å sikre at teksten blir tolket og forstått riktig.
Brukermedvirkning inn i utdanning
Vi savner brukermedvirkning inn i utdanning av helsepersonell i utkastet til rådene. Opplæring i brukermedvirkning i utdanningene er sentralt for å sikre god brukermedvirkning. RBS-ene samarbeider allerede med noen utdanningsaktører om undervisning om brukermedvirkning. Eksempelvis har ROM-Agder et samarbeid med UiA og A-Larm om veiledning av sosionomstudenter.
Med utdanning mener vi både videregående skoler, fagskoler, høyskoler og universitet.
Brukermedvirkning i forskning
RBS-ene savner et eget avsnitt om bruker- og pårørendemedvirkning i forskning. Samtidig er det positivt at de peker på behov for mer forskning på dette området. Bruker- og pårørendemedvirkning i alle faser av forskningsprosessen kan gjøre forskningen mer relevant. RBS-ene kan også bidra til bruker- og pårørendemedvirkning i forskning, gjennom kurs og annen opplæring.
Flere av RBS-ene er medarrangør eller deltakere på en konferanse om nettopp brukermedvirkning i forskning og fagutvikling. Den foregår på Hamar 3.-4. mars 2025. Les om konferansen og påmelding.
Inkludere annen avhengighetsproblematikk
Utkastet til de nasjonale faglige rådene er for rus- og psykisk helsefeltet. RBS-ene foreslår å utvide den til å omfatte psykisk helse, rus og annen avhengighetsproblematikk.
Enighet om begrep
Vi mener det er bra at begrepene i de faglige rådene (side 5) er tydelig definert og grundige. Lik forståelse for begrepene kan være avgjørende for å få til god brukermedvirkning.
Kunnskap om brukermedvirkning hos brukerne
På individnivå, er vi opptatt av å presisere viktigheten av at pasienter, brukere og pårørende er oppmerksomme på at de har rett til brukermedvirkning. Vi synes det er flott at det kommer fram i utkastet, at man ønsker å få ut kunnskap om pasientforeninger til alle. Dette er et viktig grep for å sikre den enkeltes mulighet til å selv lære mer om brukermedvirkning. God informasjon om organisasjonene og andre arenaer hvor man kan få kunnskap er også sentralt dersom brukeren ikke bare skal ha informasjon om der, men faktisk kunne internalisere kunnskapen og ta gode valg for seg selv basert på den.
Recoverybaserte tjenester
I forskning har man sett sammenheng mellom det å fremme et godt samarbeid om brukermedvirkning, og recoveryorienterte tjenester (Kvalitativ forskning på brukermedvirkning innen psykisk helse og rusi Norden og Sápmi 2012-2022)
Det viser at recoverybaserte tjenester bør være et prioritert satsningsområde framover. De faglige rådene for bruker- og pårørendemedvirkning vil være et viktig fundament for å sikre dette.
RBS-ene kan og vil bidra
De regionale brukerstyrte sentrene er ikke nevnt i utkastet, med mindre vi går inn under overskriften “brukerstyrte sentre”. I vårt høringsinnspill har vi derfor pekt på hvordan vi både kan og vil bidra til brukermedvirkning innen psykisk helse, rus og avhengighet. Eksempelvis:
- Som kompetanseleverandør som kan bidra til å sikre bredere representativitet
- Ved å bidra til styrking og opplæring av brukerorganisasjoner og enkeltpersoner
- Brukerstyrte evalueringer som kan løfte fram stemmene til flere enn dem som kan og vil delta i råd og utvalg
- Undervisning om brukermedvirkning i utdanningene
Vi heier på at det nå kommer nasjonale faglige råd for bruker- og påørendemedvirkning, og ser fram til å se de ferdige rådene neste år.