Nettverk om brukermedvirkning i forskning og fagutvikling

De regionale brukerstyrte sentrene engasjerer seg for brukermedvirkning på individ-, tjeneste- og systemnivå. I tillegg er vi opptatt av brukermedvirkning i forskning og fagutvikling. 3.-4. mars 2025 var det duket for konferanse om brukermedvirkning i FoU, hvor flere av sentrene var representert på ulike måter.
Bedre kvalitet og nytte av forskningen
God brukermedvirkning i forskning og fagutvikling kan heve kvaliteten på prosjektene og øke nytteverdien – men det kommer ikke av seg selv. For eksempel trenger både forskere/fagutviklere og brukermedvirkere opplæring i brukermedvirkning i FoU. Det må settes av nok penger til å kunne betale brukermedvirkerne for innsatsen, og de som medvirker må være representative for feltet prosjektet jobber med. Dette var noen av temaene som ble tatt opp under nettverkskonferansen på Hamar.
Noen av presentasjonene kan du laste ned i en artikkel fra KBT om konferansen. Det er også planlagt å publisere video av noen av foredragene når disse er klare.

Opplæringsprogram for forskere og brukermedvirkere
Rune Lundquist fra RBS-et Sagatun Recovery, bidro til programmet ved å fortelle om opplæringsprogrammet Samproduksjon i forskning. I kurset lærer de blant annet om planlegging, avklaringer rundt forventninger og økonomi, relasjonsbygging og rolleavklaring, språk og hverdagsetikk. I 2025 går det et kurs med 2 samlinger.
Første samling 8. - 9. april: Begrunnelser for at brukere og forskere skal samarbeide. Andre samling 13. - 14. mai: Hva samprodusert forskning innebærer - metodiske og etiske utfordringer. Påmeldingsfristen gikk ut 10. mars, men om du er veldig interessert kan du kontakte Rune på e-post rune@sagatun.no og spørre om det er mulig med en sen påmelding.
Kurset er et samarbeid mellom Sagatun Recovery og Universitetet i Innlandet, og Rune hadde med seg forskerne Maria Løvsletten og Henning Pettersen på scena.

Bredt samarbeid
Bak konferansen står et arbeidsutvalg som ble opprettet i 2021. I utvalget sitter både forskere, erfaringskonsulenter, brukermedvirkere og regionale brukerstyrte sentre (KBT og Sagatun). KBT (Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling) har hatt det praktiske ansvaret for arrangementet. KBT er også ansvarlig for nettsider med informasjon rundt nettverket, hvor du blant annet finner nyttige lenker, videoer fra tidligere arrangement og erfaringer fra et utvalg av organisasjoner. Nettverk for brukermedvirkning i forskning og fagutvikling - KBT .
Fra Sagatun Recovery sitter Rune Lundquist i arbeidsutvalget. Han har også bidratt i programkomitéen og stod på scenen både som konferansier og foredragsholder i løpet av arrangementet.
Erfaringskonsulenten Gunnhild Berglen fra Helse Nord har vært leder for programkomitéen, og ledet også deltakerne gjennom konferansen med kløkt og god formidlingsevne.

Fine musikkinnslag fra Sagatun-miljøet
Dyktige musikere fra miljøet rundt det regionale brukerstyrte senteret Sagatun Recovery åpnet begge konferansedagene. Mone Evensen stilte opp med låter hun har laget selv, med budskap som passer godt til et arrangement om brukermedvirkning. På den andre dagen kom Stange-Kameratene og ga konferansedeltakerne en god start på dagen med vakre toner fra Beatles-universet.

