Multikulturelt recoveryarbeid og trening gjennom recovery
Det startet med at kurdiske flyktninger fikk delta på Kjøkkenpraten på sitt eget morsmål. Kjøkkenpraten er en lavterskel møteplass for den gode samtalen. Å kunne delta på sitt eget språk, gjør det lettere å uttrykke følelser og tanker.
ROM-Agder så etter hvert behovet for en organisasjon fokusert på recoveryarbeid i et flerkulturelt miljø, inkludert mennesker med ulik bakgrunn. Resultatet ble en ny forening Foreningen for Flerkulturelt Recovery-Arbeid, som i dag er en av foreningene som jobber sammen med ROM-Agder om recovery-tenkning for ulike kulturer og tilbyr helsetjenester og aktiviteter lavt terskel.
Litt historie
Høsten 2015 jobbet ROM-Agder med en brukerstyrt studie om en lavterskel møte- og samtaletjeneste kalt «kjøkkenpraten”. Tilbudet har vært gjennomført i flere år i Agder i samarbeid med Mental Helse. Den brukerstyrte studien ble støttet av stiftelsen DAM med mål om å lage en veileder for oppstart og drift av Kjøkkenprat. Underveis i prosessen ble det åpnet en «kjøkkenprat» på morsmålet for flyktninger fra Kurdistan.
En tid var det tre ulike grupper, en åpen gruppe, en for alenemødre og en ungdomsgruppe. Møtene ble holdt på morsmålet og målet var å unngå språkbarrierer, og inkludere alle i erfaringsutvekslingen. Morsmålet er knyttet til identitet og er essensielt for å uttrykke følelser. Dette har en positiv innvirkning på helsen vår, bidrar til trivsel og styrker forståelsen gjennom dialog.
Kurdisk humanitær forening ble opprettet i 2017, da et stort jordskjelv rammet det kurdiske miljøet og førte til at flere kurdere bosatt i Norge mistet mange av sine kjære. Humanitær hjelp til kurderne begynte i ROM-Agder med fokus på:
- Samtaler
- Gå en tur i naturen.
- Tematiske samlinger
- Undervisninger i samfunnsfag
- Dikt, fortellinger og dans.
Behovet for samlinger økte i sommermånedene, da mange andre ting ble stengt. Flere etnisiteter kom. Det ble viktig å jobbe seg gjennom traumelandskapet og skape forståelse ved å møte våre nye landsmenn. Det ble jobbet med forhåndsbestemte temaer. Dette kunne være;
- Historier som ga gjenkjennelse/resonans til flere personer
- Synd; åpenhet og forståelse
- Følelser, følelser på morsmål; hvordan uttrykke følelser
- Fryktens mange ansikter
- Mor/far/indre dialog – bevissthet om hvordan dette påvirker oss.
ROM-Agder så etter hvert behovet for en organisasjon fokusert på recoveryarbeid i et flerkulturelt miljø. Resultatet ble en ny forening Foreningen for Flerkulturelt Recovery-Arbeid
Støtte til multikulturelle partnere
ROM-Agder verdsetter kulturelt mangfold gjennom egen praksis og støtte til flerkulturelle partnere. De jobber for å fremme forståelse for hver enkelts ulike opplevelser og finne broer som forener oss uansett hvor vi kommer fra.
De ønsker å fremheve de menneskelige ressursene og mulighetene som finnes i hver enkelt av oss. Dette er kjernen i recovery-orientert arbeid.
Recoverytenkning og kurs ved ROM-Agder
Grunnlaget i samarbeid med ulike organisasjoner er kursene. Nye medlemmer inviteres og inspireres til å delta i vår kursserie som en kvalitetssikring for recoveryrettet arbeid. (TBO Trauma Mindful Care, Ut Av Avmakt og Recovery Chime Model). Kursene har vært holdt siden 2021 på norsk. Høsten 2023 ble et av disse kursene; Trauma Informed Care – TBO, oversatt til spansk, polsk, kurdisk og ukrainsk.
TBO-kurs (Trauma Mindful Care); har som mål å gi en grunnleggende forståelse av hvordan stress kan føre til psykiske, fysiske og relasjonelle reaksjoner. Denne forståelsen er kjernen i oversettelsen av kurs til forskjellige morsmål, og den er sentral i opplæring og oppfølging av kursansvarlige.
Det er viktig å lære TBO som et hjelpemiddel i personlig recovery og som et hjelpemiddel i stressmestring. Hvordan forstå traumelandskapet, hvordan forstå seg selv og andre, er helt nødvendig for mange for å finne tilbake til et fellesskap.
Medbestemmelse og frihet til å velge kulturelt mangfold åpner dører til ensomhet.
I en verden hvor flere land opplever krig igjen, er det viktig å styrke flerkulturelt arbeid. Det er også viktig at ROM bidrar med støtte og veiledning til de ulike flerkulturelle organisasjonene som samarbeider med oss. Dette skjer gjennom:
- Kvaliteten på arbeidet er sikret med sikte på en recovery-tilnærming.
- At mangfoldet av ulike etnisiteter garanteres
- At aktivitetene har kvalitetssikret innhold og tema.