Hvordan gå fra uføretrygd til 100% jobb med CHIME-modellen som verktøy?
På Ingenting om oss uten oss 2022, vil Stine Bekkemellem og Kårhild Husom Løken presentere innlegget “Hvordan gå fra uføretrygd til 100% jobb som verktøy?” på ett av miniseminarene som holdes i løpet av konferansen. I den forbindelse, har vi intervjuet Stine, som innlegget skal handle om.
“Kårhild kom ned trappa i ekstase fordi hun hadde fått en så god idé: Vi kunne bruke CHIME-modellen på min historie. Mange kaller meg for en suksesshistorie, men jeg er ikke så flink til å si det selv. Jeg har hatt en recoveryreise her på Sagatun, og gikk fra å være 100% ufør til å være 100% i jobb.”
CHIME-modellen i praksis
Det sier Stine når undertegnede møter henne på nettopp Sagatun, en varm junidag i 2022. Stine lærte om CHIME-modellen gjennom Sagatun Brukerstyrt Senter på Hamar. Modellen var ukjent for henne, men hun kjente seg veldig igjen i den. “Det er en fin modell, og den ga meg en struktur i bedringsprosessen min”, sier hun.
CHIME står for Tilhørighet (Connectedness), Håp, Identitet, Mening i livet og Egenmakt (Empowerment). Det er en modell som beskriver fem overordnede Recovery-prosesser. Modellen er utviklet av forskere i England.
På spørsmålet om hun tror CHIME-modellen kan passe for flere, svarer hun: “Jeg tenker det er en fin modell uansett, også for vanlige utfordringer i hverdagen. Jeg har prøvd å lære den til barna mine: å ikke ha så store krav til seg selv, men finne ut hva som er viktig. Jeg tror den kan brukes til det meste.”
Brenner for jobben, og spesielt fadderordningen på Sagatun
På Sagatun Brukerstyrt Senter har de fått en fadderordning for nye deltakere på lavterskeltilbudet. For selv noe som skal ha lav terskel, kan virke skummelt når det er et ukjent sted, med ukjente folk. Kanskje vet du ikke helt hvordan du skal bruke stedet, eller hva du kan gjøre der. Når Stine snakker om fadderordningen, så formelig lyser det av henne.
“Det betyr ekstremt mye å få være en håpsbærer. Da jeg var dårlig, trodde jeg ikke jeg skulle være en som fikk lønn igjen. Det å få være den første folk møter når de kommer hit – jeg blir både ydmyk og takknemlig. Det er veldig vanskelig å forklare. Men når du har vært ute av arbeidslivet... Det å kunne være en veiviser for andre, at de viser meg den tilliten. "
Mektig helbredende
I dag er Stine ansatt som kursleder i verktøykassa, og som erfaringskonsulent. Hun synes det er viktig å være en del av miljøet på lavterskeltilbudet Sagatun har. Hun har sett store endringer hos folk, glede og mestring.
“Jeg er så glad i fadderprosjektet, for jeg ser at det fungerer. Det er så mange fantastisk fine historier. En gang kom det en bort til meg og sa: “Stine, det her er mektig helbredende”. Det viser hvor viktige brukerstyrte senter er. Jeg har kommet hjem. Dette var et lavterskeltilbud som tok imot meg med åpne armer. Her får folk være den de er.”
Det ligger mestring i å holde presentasjoner på konferanser
Å farte rundt og holde innlegg på konferanser, er ikke hverdagskost for Stine. Det er det vel for så vidt ikke for så mange andre heller. Men litt trening har hun likevel fått. På NAPHA-konferansen tidligere i vår, holdt hun et innlegg sammen med kollegaen Cecilie. “Det var første gang jeg hadde et innlegg på noe så stort. Før det hadde jeg bare vært med på undervisning. Det var skummelt, men det var veldig mye mestring i det etterpå.”.
Innlegget hun skal holde under Ingenting om oss uten oss, blir likevel en annen opplevelse enn på NAPHA-konferansen.
“Det blir litt mer personlig nå enn sist, nå er det min historie. Jeg står veldig trygt i historia mi og har gjort det lenge. Jeg er ikke redd for å dele, men det er noe å dele det på en verdig måte.”
Foredraget til Stine og Kårhild kan du få med deg på det første miniseminaret den 6. september, under parallellen utdanning, arbeid og aktivitet. Se hele programmet og meld deg på her.