De regionale brukerstyrte sentrene (RBS-ene)
De Regionale Brukerstyrte Sentrene er ideelle aktører som jobber lokalt, regionalt og nasjonalt med tema som brukermedvirkning og Recovery. Sentrene bygger bro mellom fag og erfaring i utviklingen av fremtidens tjenestetilbud på psykisk helse- og rusfeltet.
Gjennom å dokumentere, styrke og løfte frem brukere og pårørendes erfaringskunnskap, kan vi sikre innovasjon og nytenkning. Brukere og pårørendes erfaring og kunnskap danner grunnlag for metoder og verktøy som brukes i kurs og mestringstilbud.
RBS-enes arbeid på individnivå
På individnivå driver sentrene lavterskel kurs-, aktivitets- og mestringstilbud i sine regioner. Sentrene har fokus på ressurser og at mennesker med hjelpebehov også er mennesker med ressurser, som kan og vil bidra i samfunnet. Vi jobber recoveryorientert, og i det legger vi blant annet at alle skal kunne leve et meningsfylt liv, uavhengig av psykososiale utfordringer.
RBS-enes arbeid på samfunnsnivå
På system- og samfunnsnivå deltar sentrene i tjenesteutvikling og forskning, basert på brukere- og pårørendes erfaringskunnskap. Dette arbeidet gjøres gjennom å samle, systematisere og dokumentere brukerkunnskap, og bringe det inn i forskning, undervisning, innovasjon og tjenesteutvikling.
RBS-ene samarbeider med mange ulike aktører, blant annet bruker- og interesseorganisasjoner, universitet og høyskoler, kommuner og kompetansesentre.
De fem sentrene har jevnlig dialog og samarbeid om felles arbeid, eksempelvis høringssvar, arrangementer og kunnskapsutveksling.
Bakgrunn
Sentrene ble opprettet unde "Opptrappingsplanen for psykisk helse 1998-2008" med formål om å styrke brukermedvirkningen innen psykisk helse. Bakgrunnen var myndighetenes føringer om brukermedvirkning i tjenestene og brukerorganisasjonenes krav om å styrke brukernes erfaringer som gyldig kunnskap.
Det er per 2024 fem RBS-er i Norge: Bikuben i Nord-Norge, KBT og Vårres i Trøndelag, Sagatun Recovery i Innlandet og ROM-Agder i Sør-Norge.
nettstedene til
De regionale brukerstyrte sentrene (RBS-ene)
Kort om hvert senter
Sagatun Recovery er en ideell stiftelse som består av avdelingene Sagatun Brukerstyrt Senter, Sagatun Recoveryskole og Sagatun Regionale Ressurssenter.
Våre verdier er medmenneskelighet, åpenhet og likeverd. Sagatun Recovery er både et lokalt og et regionalt brukerstyrt senter. Vi tilbyr et sosialt og støttende fellesskap med aktiviteter, arbeid, kurs og kompetanseheving. Vi styrker brukere og pårørende og fremmer erfaringskunnskap i tjenesteutvikling, undervisning og forskning
Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling - KBT holder til i Trondheim. Visjon: Vi løfter brukerstemmen. Erfaring og fag i likeverdig dialog.
KBT jobber blant annet med forskning og innovasjon, kurs og evalueringer. Høsten 2020 åpnet KBT Fagskole, som tilbyr utdanningene Erfaringskonsulent og Sosialt entreprenørskap. Høsten 2019 åpnet Glimt recoverysenter.