Brukermedvirkning og lavterskeltilbud tema på årets RBS-samling
![RBS-samling 2025 Bilde av en gruppe mennesker rundt et bord](https://www.recoveryknutepunkt.no/wp-content/uploads/2025/02/RBS-samling-2025.jpg)
23.-24. januar hadde RBS-ene samling i Oslo, for å se på året som har gått og hva vi ønsker å fokusere på sammen i 2025. I anledning samlingen fikk vi også til et møte med Helsedirektoratet om de nasjonale faglige rådene for brukermedvirkning, samt en rundebordsamtale med et utvalg av politikere om kunnskapsbaserte lavterskeltilbud og hvordan RBS-ene kan bidra på dette området.
RBS-ene klare til å bidra når de nye rådene for bruker- og pårørendemedvirkning skal implementeres
I 2024 kom Helsedirektoratet med utkast til nasjonale faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltet. RBS-ene har sendt felles høringsinnspill på rådene, og i januar hadde vi møte med avdelingsdirektør for brukermedvirkning i Helsedirektoratet, Karin Yan Kallevik, om rådene. De ferdige rådene er ventet rundt 20. mars, og vi i RBS-ene er klare til å bidra med implementeringen.
![Karin Yan Kallevik snakker med RBS-ene Bilde av Karin Kallevik som sitter i en stol ved et bord og snakker](https://www.recoveryknutepunkt.no/wp-content/uploads/2025/02/Karin-Yan-Kallevik-snakker-med-RBS-ene.jpg)
Ønsker råd for bruker- og pårørendemedvirkning velkommen
De Regionale Brukerstyrte Sentrene (RBS-ene) jobber med å styrke brukere og pårørendes stemme på individ-, system- og samfunnsnivå. Vi i RBS-ene synes det er flott at rådene blir utarbeidet, og er glade for å kunne gi innspill gjennom høring og dialog.
Langvarig utfordring med å få til reell brukermedvirkning
RBS-ene har jobbet med brukermedvirkning i 20 år, i samarbeid med blant annet brukerorganisasjoner og kompetansesentre. Gjennom evalueringer og systematisk dokumentasjon, har vi sett at mange ønsker å få til god brukermedvirkning, både de som jobber i tjenestene og de som benytter dem. Likevel har et gang på gang vist seg at det kan være vanskelig å få til.
I SINTEF-rapporten IS24/8, som er en årlig undersøkelse av kommunalt psykisk helse- og rusarbeid, kom det fram at det er de største kommunene som er best på brukermedvirkning på system- og tjenestenivå. I 2024 rapporterte kun 24% av kommunene at de har brukermedvirkning på systemnivå, og 31% på tjenestenivå.
Ønsker å bidra når rådene skal implementeres
Det er noen av grunnene til at vi ønsker de nye rådene velkommen. De kan bidra til en felles forståelse av hva brukermedvirkning er og hvordan man får det til i praksis.
RBS-ene jobber lokalt og regionalt hver for seg, og nasjonalt sammen. På møtet med Kallevik ble det klart at Helsedirektoratet har sett for seg at også RBS-ene kan bidra når rådene skal implementeres. De fortalte at det vil bli arrangert en kick-off etter hvert, og vi i RBS-ene ser fram til å bidra.
Lavterskeltilbud – hvordan kan RBS-ene bidra?
Det andre store temaet RBS-ene tok for seg på samlingen i Oslo, var kunnskapsbaserte lavterskeltilbud. Vi inviterte flere politikere til en rundebordsamtale, hvor temaet var “Kunnskapsbaserte lavterskeltilbud som en del av løsningen på dagens utfordringer innen psykisk helse og rus”
![Rundebord med RBS og politikere januar 2025 Bilder av en gruppe mennesker som sitter rundt store rundtbord](https://www.recoveryknutepunkt.no/wp-content/uploads/2025/02/Rundebord-med-RBS-og-politikere-januar-2025.jpg)
Hva skal til for å skape vellykkede lavterskeltilbud?
RBS-ene har lang erfaring med å drive ulike typer lavterskeltilbud med stor grad av brukermedvirkning. Når lavterskeltilbud nå har fått mer fokus, blant annet gjennom den nye opptrappingsplanen for psykisk helse, er vi klare til å bidra med våre erfaringer.
Statssekretær Ellen Rønning Arnesen framhevet på samtalen viktigheten av tverrfaglighet i lavterskeltilbudene, med både fagpersoner og bruker/pårørendeperspektivet. Det stemmer godt med erfaringene til oss i RBS-ene, og vi har sett mange ganger hvordan en likeverdig dialog mellom fag og erfaring gjør tjenestene bedre. Vi har sett at når brukerperspektivet er til stede allerede i planleggingsfasen, så er det enklere å skape mer treffsikre tilbud.
Prosjektmidler til lykke og besvær
Å få prosjektmidler til utvikling av et nytt lavterskeltilbud, kan være en lykkens dag. Utfordringen kommer den dagen prosjektmidlene tar slutt og du ikke har fått ny finansiering. Mangt et godt tilbud har blitt lagt ned akkurat idet det endelig var ordentlig oppe og gikk. Attia Mirza Mehmood(SV) påpekte under rundebordssamtalen nettopp dette, og sa at «har en et godt tilbud som fungerer bør det få videre støtte”.
Ikke lovfestet - ennå
Selv om lavterskeltilbud blir trukket fram som viktig for fremtidens helsetilbud, er det ikke lovfestet. Det jobber Helsedirektoratet for å gjøre noe med nå. Lavterskeltilbud skal være kunnskapsbaserte, uten henvisning og tilgjengelig for alle. Akkurat nå er vi midt i en stor omveltning, med oppgaveforskyvning og nye måter å organisere tjenestene på.
Vi i de regionale brukerstyrte sentrene ønsker å være en ressurs for å skape mer treffsikre tjenester i hele landet. Et helt gratis tips kan vi gi: Ved å lytte til både fagpersoner, bruker- og pårørendeperspektivet og forskere, kan vi skape mer treffsikre og mindre ressurskrevende tilbud.